Boekreview: 200 jaar UGent

UGentOp 9 oktober 1817 opende de Gentse Universiteit haar deuren voor de eerste studenten: het was een creatie op initiatief van koning Willem I. Tweehonderd jaar later wordt dat gevierd met een prachtige publicatie waarin de geschiedenis van de universiteit wordt verbeeld en verwoord aan de hand van tweehonderd voorwerpen, die elk een stukje van haar verhaal met zich dragen. Telkens wordt het voorwerp afgebeeld, met daarbij korte maar steeds interessante en verduidelijkende uitleg door één van de medewerkers.

Het is een erg gevarieerde stoet van voorwerpen die de lezer aan zich ziet voorbijtrekken: de 200 objecten staan kriskras door elkaar. Je kunt dan ook op een willekeurige bladzijde beginnen te lezen (en te kijken). De inhoud is erg divers: belangrijke professoren en wetenschappelijke verwezenlijkingen, de geschiedenis van de belangrijkste universitaire gebouwen, sporen van het bonte studentenleven. Ook de Vlaamse Hogeschool uit de Eerste Wereldoorlog heeft een plaats gekregen. Eruit blijken de vele wetenschappelijke verwezenlijkingen waarvoor Gent heeft gezorgd, maar bvb. ook het rijke studentenleven in de Arteveldestad en het rijke patrimonium van de unief (denk maar aan de Boekentoren). Ook wordt de evolutie duidelijk: van 190 studenten en vier faculteiten tijdens het beginjaar 1817 tot de 41.000 studenten en de elf faculteiten van tegenwoordig. Voor de grote historici die de UGent heeft voortgebracht is er amper aandacht: zo wordt Henri Pirenne – nochtans een grote naam uit de geschiedenis van de Gentse universiteit – alleen maar terloops genoemd.

Hannibal zorgde voor een erg fraaie uitgave, met een hardcover. Voor al wie studeert of ooit studeerde aan de Universiteit Gent, maar ook voor wie graag geniet van een geschiedenis van verborgen verhalen achter bijzondere objecten, is dit fraaie kijk- en leesboek een aanrader. En ook alumni van de KU Leuven kunnen er zich zeker mee amuseren. Verschillende registers ronden af, een bibliografie ontbreekt. Deze uitgave is een onderdeel van een omvangrijke viering van 200 jaar UGent, zie daarvoor de hieronder vermelde website.

200 jaar UGent in 200 objecten De geschiedenis van 200 jaar Universiteit Gent aan de hand van 200 voorwerpen. Gent, 2017, Hannibal, 240 p.

Website: UGent 200

Sam Van Clemen

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>