25/10/2017: studienamiddag: Aspecten van het protestantisme in de 16de-eeuwse Nederlanden

Op 25 oktober 2017 organiseren we in samenwerking met de faculteit theologie een studienamiddag omtrent enkele aspecten van het protestantisme in de 16de-eeuwse Nederlanden.

Centraal staat hier het boek Het Wonderjaar te Gent. 1566-1567 van Jozef Scheerder. Vorig jaar werd dit boek, oorspronkelijk een proefschrift, uitgegeven. Jozef Scheerder geldt als dé referentie bij uitstek wanneer het gaat over de beeldenstorm. Wij eren dit werk, en de stichter van VHL, graag met een boeiende studienamiddag.

Jozef Scheerder_wonderjaar

Waar: Hogeheuvelcollege, lokaal HOGC91.118, Naamsestraat 69, 3000 Leuven
Start: 14u00 (einde voorzien tegen 18u00)
Inschrijvingen: de studienamiddag is gratis, maar wegens de beperkte plaatsen is inschrijven verplicht via https://alumninet.alum.kuleuven.be/nl/activiteit/studienamiddag-aspecten-van-het-protestantisme-in-de-16de-eeuwse-nederlanden

Programma:

Lezing 1: Dr. Marcel Gielis (Universiteit Tilburg en KU Leuven): “Maarten Luther en de hervormingsbewegingen van zijn tijd”
Lezing 2: Prof. em. dr. Gustaaf Janssens (KU Leuven): “De reactie van Karel V op het beginnend protestantisme in de Nederlanden”
Lezing 3: Prof. dr. Guido Marnef (Universiteit Antwerpen): “Celeberrima totius Europae Ecclesiae: De Calvinistische kerk van Antwerpen tijdens de Calvinistische Republiek (1577-1585)”
Lezing 4:Prof. em. dr. Gustaaf Janssens (KU Leuven): “Dr. Jozef Scheerder:  oprichter van de Historische Kring en van de VHL, historicus van het protestantisme en van het Wonderjaar te Gent”
Tot slot: Bezoek aan de tentoonstelling  in de Maurits Sabbebibliotheek, met inleiding door prof. dr. Wim François (KU Leuven)

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>