Fortengordel 2018: honderd jaar later

Zondag 20 mei 2018 – 10 tot 18 uur – 29 locaties in de binnen- en buitengordel rond Antwerpen

Zondag 20 mei 2018 organiseert de provincie Antwerpen de 10e editie van de Fortengordel. Met 29 deelnemende locaties is het een topeditie. 24 forten, 3 schansen, het Gunfire Museum en het Mastenbos openen de deuren. De Fortengordel omarmt daarbij verrassende nieuwkomers: fort Ertbrand en het Mastenbos in Kapellen, Fort Haasdonk en de schansen van Schilde en Landmolen in Kruibeke. Honderd jaar na de erfenis van 1918 zijn de forten meer dan ooit springlevend!

Voor de 10e maal organiseert de provincie Antwerpen samen met vele forthouders het jaarlijkse evenement ‘de Fortengordel’. Het is een buitenkans voor het brede publiek. Heel wat forten zijn immers exclusief die dag open. Daarenboven zijn de forten gratis toegankelijk.

Met dit evenement heeft de provincie Antwerpen de forten bij het grote publiek opnieuw bekend gemaakt. Vorig jaar bezochten maar liefst 12 000 mensen de Fortengordel en met deze bijzondere editie zijn we klaar om minstens evenveel bezoekers te ontvangen”, geeft Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed, aan. “Daarnaast heeft de provincie zich de voorbije jaren intensief ingezet om een draagvlak te creëren voor een zinvolle herbestemming van de forten zodat dit bijzondere erfgoed blijft leven.”
Honderd jaar na 1918 hebben de forten een nieuwe uitdaging of bestemming gevonden. Elk fort brengt met een eigen stem het verhaal van de doorgemaakte evolutie tijdens de afgelopen eeuw. Interessante verhalen, tentoonstellingen, historische weetjes, wandelingen, kinderanimatie. Nooit eerder was het aanbod zo gevarieerd. Deze rijke verscheidenheid in programmatie benadrukt dat er anno 2018 een boeiende toekomst voor deze (voormalige) militaire bolwerken wenkt.

Goede gewoonte
Naar goede gewoonte voorziet de provincie Antwerpen aangename fietslussen die de deelnemende forten met elkaar verbinden. Er zijn zes fietssuggestieroutes van gemiddeld dertig kilometer. De kinderen kunnen gerust meefietsen. Maak je liever een grotere tocht? Combineer dan gerust meerdere routes.

Een gedetailleerd programma van alle deelnemende forten en een overzicht van de bijhorende fietsroutes vind je vanaf 20 maart a.s. terug via de website www.fortengordel.be.

Overzicht gemeenten en locaties
Interessante locaties tref je in deze gemeenten: Antwerpen (Hoboken, Lillo, Merksem, Wilrijk), Beveren (Haasdonk en Kallo/Liefkenshoek), Bornem, Borsbeek, Duffel, Edegem, Kapellen (fort Ertbrand en gebied Mastenbos), Kruibeke (schans Landmolen), Lier (Lier en Koningshooikt), Mechelen (Walem), Mortsel, Nijlen (Kessel), Puurs (schans St. Pietersburcht), Ranst (Oelegem), Schilde (fort ’s Gravenwezel en schans Schilde), Stabroek, Temse (Steendorp), Willebroek (Memoriaal Breendonk) en Wommelgem.
Nemen deel als musea: Poldermuseum Lillo en Gunfire Museum Brasschaat.

Wanneer:
Zondag 20 mei 2018, van 10 tot 18 uur

Waar:
29 locaties in en rond de provincie Antwerpen

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>