Historische Films in 2017

Ik wil graag naar jaarlijkse gewoonte een overzicht bieden van de 58 ‘historische’ films die ik verleden jaar in de twee Leuvense bioscopen heb kunnen bekijken. In Tijdingen zelf zijn wegens plaatsgebrek alleen de beste films van het jaar opgenomen, maar online (http://www.vhl-alumni.be) kan je de volledige lijst vinden. De films staan chronologisch geschikt en voor elke film geef ik een zeer beknopte inhoudsopgave. Films gesitueerd na 1995 heb ik alleen geselecteerd indien ze een uitgesproken politiek of historisch karakter hebben. Documentaire films zijn niet opgenomen. Het aantal sterren geeft mijn persoonlijke appreciatie weer (0 * is rotzooi, 2 * is middelmatig, 3 * is goed, 4 * is schitterend). Twee van de beste films van dit jaar horen niet in de categorie ‘historisch’, maar ik wil ze hier wel met plezier vermelden, nl. Wind River en de animatiefilm Coco, allebei 4*. De oudere afleveringen van dit overzicht zijn te downloaden op https://bib.kuleuven.be/artes/films_in_de_oudheid/.

Oudheid

The mummy (2017 – USA) – 110 min. – 2,5 * – Reg.: Kurtzman, Alex – Act.: Cruise, Tom; Boutella, Sofia; Wallis, Annabelle; Crowe, Russell
Ergens rond 1500 v.C. (de chronologische aanduidingen zijn tegenstrijdig) gaat prinses Ahmanet een pact aan met Seth, ‘de god van de dood’, om de troon van Egypte te grijpen, maar haar plan mislukt en ze wordt begraven in de buurt van Nineve in Mesopotamia. Twee Amerikaanse soldaten in Iraq vinden haar graf, zodat Ahmanet (‘de mummie’ van de titel) zich kan bevrijden en op zoek gaat naar een juweel dat door kruisvaarders in 1127 n.C. in Engeland begraven werd. Met dat juweel probeert ze de geest van Seth in een van de twee soldaten te laten varen, maar die slaagt erin Seth te controleren en Ahmanet te doden. Het verhaal staat bol van de onwaarschijnlijkheden en is zelfs niet echt spannend. Laten we hopen dat hier nooit een sequel op komt.

Middeleeuwen

King Arthur. Legend of the sword (2017 – USA) – 126 min. – 3 * – Reg.: Ritchie, Guy – Act.: Hunnam, Charlie; Bergès-Frisbey, Astrid; Law, Jude
Camelot rond 500 n.C. (?). Uther Pendragon wordt vermoord door zijn broer Vortigern, maar de twee jaar oude zoon van Uther, Arthur of Art voor de vrienden, kan ontsnappen en groeit op in een bordeel in Londinium (vol vervallen Romeinse gebouwen). Hij moet als man uiteindelijk het magische zwaard Excalibur uit een rotsblok trekken en de strijd met Vortigern aangaan. Historisch behoorlijk waardeloos (zeker wanneer er ook nog eens Vikings opduiken), maar best onderhoudend. Koning Arthur krijgt overigens ook nog een korte gastrol in ‘Transformers (5). The last knight’ van Michael Bay (1,5*), wanneer Merlin en hij in 484 bij Mount Baton hun vijanden kunnen verslaan met de hulp van de buitenaardse Transformers.

The great wall (2016 – CN/USA) – 103 min. – 3 * – Reg.: Zhang Yimou – Act.: Damon, Matt; Tian Jing; Willem Dafoe
China, rond 1100 n.C. (?). De grote muur is gebouwd om de Tao Tei tegen te houden, een horde monsters die China elke 60 jaar aanvalt. Twee westerlingen die daar verzeild zijn geraakt op zoek naar ‘het zwarte poeder’, helpen de Chinezen in hun strijd.

De 16e-18e eeuw

Storm. Letters van vuur (2016 – NL/B) – 100 min. – 2,5 * – Reg.: Bots, Dennis – Act.: Gomez, Davy; de Leeuw, Juna; van Wageningen,Yorick; Van den Begin, Peter
Antwerpen, 1521-1522. De drukker Klaas Voeten wil een brief van Maarten Luther verspreiden, maar wordt gearresteerd door de inquisitie en veroordeeld tot de brandstapel. Zijn jonge zoon Storm Voeten vlucht met het zetsel van de brief en probeert zijn vader te redden. Het is goed dat ook jongeren zo met deze boeiende periode in contact kunnen komen, maar jammer genoeg is de film zelf niet speciaal.

Sangue del mio sangue (2014 – I/F/CH) – 106 min. – 2 * – Reg.: Bellocchio, Marco – Act.: Bellocchio, Pier Giorgio; Liberman, Lidiya
Een film met twee verhaallijnen gesitueerd in het Italiaanse Bobbio: in de 17e eeuw pleegt een man zelfmoord omdat hij verliefd was geworden op de non Benedetta; zij wordt levend ingemetseld, maar blijkt een dertig jaar later nog steeds even jong te zijn. In het heden leeft een oude graaf als een soort vampier in een oud klooster dat dreigt verkocht te worden. Ik heb weinig verbanden gezien tussen de twee verhalen.

Pirates of the Caribbean (5). Salazar’s revenge [Dead men tell no tales] (2017 – USA) – 129 min. – 2,5 * – Reg.: Rønning, Joachim; Sandberg, Espen – Act.: Depp, Johnny; Rush, Geoffrey; Bardem, Javier
De Caraïben, 17e (?) eeuw, over kapitein Jack Sparrow en andere piraten die in alle vijf de films vrij gelijkaardige avonturen beleven.

Silence (2016 – USA) – 161 min. – 2,5 * – Reg.: Scorsese, Martin – Act.: Garfield, Andrew; Neeson, Liam; Hinds, Ciaran – Bewerking van Shusoko Endo, Chinmoku / Silence (1966) (roman)
Het christendom dat zich in Japan geleidelijk aan verspreid heeft, wordt vanaf 1633 vervolgd door de machthebbers. Twee jonge jezuïeten, de padres Sebastião Rodrigues [geïnspireerd op de figuur van Giuseppe Chiara (1602-1685)] en Francisco Garupe, gaan op zoek naar hun leermeester Ferreira, die klaarblijkelijk het christendom afgezworen heeft. Om het leven van een groep christenen te redden zal ook Rodrigues voorwenden het christendom af te zweren.

Beauty and the Beast (2017 – USA) – 129 min. – 2,5 * – Musical – Reg.: Condon, Bill – Act.: Watson, Emma; Stevens, Dan – Bewerking van Perrault, Charles, Histoires ou contes du temps passé. Les contes de ma Mère l’Oye (1697); Madame Le Prince de Beaumont, La belle et la bête (1757); Trousdale, Gary / Wise, Kirk, Beauty and the Beast (1991) (film)
Villeneuve, Frankrijk, rond 1700 (?). Een veel te lang durende bewerking van het bekende verhaal over de jonge Belle die verliefd wordt op het Beest dat eigenlijk een betoverde prins is.

De 19e eeuw

The birth of a nation (2016 – USA) – 120 min. – 2 * – Reg.: Parker, Nate – Act.: Parker, Nate; Hammer, Armie
Nat Turner (1800-1831), een zwarte slaaf die in Virginia als prediker werkt, gelooft dat god hem de opdracht heeft gegeven om een slavenopstand te beginnen. Ze kunnen gedurende twee dagen standhouden (en vermoorden daarbij een 60-tal blanken), maar daarna wordt de opstand neergeslagen.

The beguiled (2017 – USA) – 93 min. – 2,5 * – Reg.: Coppola, Sofia – Act.: Farrell, Colin; Kidman, Nicole; Dunst, Kirsten; Fanning, Elle – Bewerking van Cullinan, Thomas P., A painted devil / The beguiled (1966) (roman)
Virginia, 1864. Een gewonde yankee korporaal die weggevlucht is van het slagveld, vindt onderdak in het Farnsworth Seminary, waar twee zuidelijke vrouwelijke leerkrachten voor vijf jonge vrouwen zorgen. Wanneer hij zijn avances richt op een van de leerlingen, escaleert de situatie, zodat de vrouwen hem vergiftigen.

Lady Macbeth (2016 – UK) – 89 min. – 2 * – Reg.: Oldroyd, William – Act.: Pugh, Florence; Fairbank, Christopher; Jarvis, Cosmo – Bewerking van Leskov, Nikolai, Lady Macbeth of the Mtsensk district (1865) (roman)
Northumberland, Engeland, rond 1865. De jonge vrouw Katherine wordt gedwongen te trouwen met Alexander Lester, die haar echter verwaarloost. Ze begint een openlijke sexuele relatie met de stalknecht Sebastian, vermoordt haar schoonvader, haar man en de jonge erfgenaam van het domein en geeft de schuld aan Sebastian, maar ze blijft uiteindelijk eenzaam achter in het grote huis.

Brimstone (2016 – NL/F/D/B/S/UK/USA) – 148 min. – 3 * – Reg.: Koolhoven, Martin – Act.: Fanning, Dakota; Pearce, Guy; Anderson, Paul
USA, rond 1880 (?). Sam beschrijft het harde leven van haar moeder Joanna (in omgekeerde chronologische orde), die op 13-jarige leeftijd verplicht werd met haar vader te huwen, een Nederlandse dominee die zijn vrouw tot zelfmoord had gedreven en die zijn dochter de rest van haar leven heeft achtervolgd.

Rodin (2017 – F/B) – 119 min. – 2 * – Reg.: Doillon, Jacques – Act.: Lindon, Vincent; Higelin, Izïa
Paris, 1880-1911. Scenes uit het leven van de beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) en zijn leerling / minnares Camille Claudel (1864-1943), met wie hij van 1883 tot 1898 een relatie had.

Victoria & Abdul (2017 – UK) – 111 min. – 3,5 * – Reg.: Frears, Stephen – Act.: Dench, Judi; Fazal, Ali – Bewerking van Shrabani Basu, Victoria & Abdul. The true story of the Queen’s closest confidant (2010) (non-fictie)
India en Engeland / Schotland, 1887-1901. De Indische moslim Abdul Karim (1863-1909) wordt de persoonlijke bediende van de bejaarde koningin Victoria (1819-1837-1901) en er ontstaat een bijzondere relatie tussen de twee.

Loving Vincent (2017 – PL/UK) – 94 min. – 3,5 * – Tekenfilm (schildertechniek) – Reg.: Kobiela, Dorota; Welchman, Hugh – Act.: Booth, Douglas; Gulaczyk, Robert; Flynne, Jerome
Een jaar na de dood van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh (1853-1890) in Auvers in Frankrijk komt Armand Roulin in het dorpje aan om een verloren gelegde brief vooralsnog te bezorgen en hij begint het overlijden van de schilder te onderzoeken. De helft van deze animatiefilm is prachtig geschilderd in de stijl en de kleuren van de beroemdste schilderijen van van Gogh.

De eerste decennia van de 20e eeuw

The lost city of Z (2016 – USA) – 141 min. – 3 * – Reg.: Gray, James – Act.: Hunnam, Charlie; Pattinson, Robert – Bewerking van Grann, David, The lost city of Z. A tale of deadly obsession in the Amazon (2009) (non-fictie)
In 1905 vindt de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett (1867-1925) per toeval in het grensgebied van Bolivia en Brazilië enkele archeologische resten van een oudere beschaving en hij zal de rest van zijn leven (vergeefs) wijden aan het opsporen van de verloren stad die hij ‘Z’ noemt.

The promise (2016 – E/USA) – 133 min. – 3 * – Reg.: George, Terry – Act.: Isaac, Oscar; Le Bon, Charlotte; Bale, Christian
Turkije, 1914-1915. Er zijn nog niet veel films gemaakt over de Armeense genocide, dus het is goed dat dit onderwerp eindelijk wat aandacht heeft gekregen in de main stream cinema, maar de film focust naar mijn zin toch wat te veel op het liefdesverhaal tussen de Armeense Michael en Ana.

Wonder Woman (2017 – USA) – 141 min. – 2,5 * – Reg.: Jenkins, Patty – Act.: Gadot, Gal; Wright, Robin; Pine, Chris – Bewerking van Marston, William Moulton, Wonder Woman (comic serie) (1941-)
De Amazones leven onder koningin Hippolyta op het verborgen eiland Themyscira, met als belangrijkste taak de god Ares tegen te houden. Wanneer een Britse soldaat per toeval in 1918 op het eiland terecht komt, trekt de Amazone prinses Diana alias Wonder Woman met hem mee naar de Europese slagvelden van de Eerste Wereldoorlog op zoek naar Ares die de mensheid met gifgas wil uitroeien. Wonder Woman en de Amazones spelen overigens ook een hoofdrol in de film ‘Justice League’ van Zack Snyder (3*).

Live by night (2016 – USA) – 129 min. – 2,5 * – Reg.: Affleck, Ben – Act.: Affleck, Ben; Fanning, Elle; Gleeson, Brendan – Bewerking van Lehane, Dennis, [Coughlin serie] Live by night (2012) (roman)
USA, 1927-1941. De Ier Joe Coughlin uit Boston wordt een succesrijke gangster in Florida in de tijd van de alcohol prohibitie.

Wonderstruck (2017 – USA) – 116 min. – 2,5 * – Reg.: Haynes, Todd – Act.: Fegley, Oakes; Simmonds, Millicent; Moore, Julianne – Bewerking van Selznick, Brian, Wonderstruck (2011) (roman)
In 1927 vlucht het dove meisje Rose Kincaid weg van haar rijke vader in Hoboken op zoek naar haar moeder, een beroemde actrice in New York. In 1977 wordt de 12-jarige wees Ben Wilson doof ten gevolge van een ongeluk met een blikseminslag en hij vlucht weg van Minnesota naar New York om daar op zoek te gaan naar de vader die hij nooit gekend heeft en die de zoon blijkt te zijn van (de dan bejaarde) Rose.

Murder on the Orient express (2017 – USA/UK/M/CDN) – 114 min. – 2,5 * – Reg.: Branagh, Kenneth – Act.: Branagh, Kenneth; Cruz, Penélope; Depp, Johnny; Jacobi, Derek; Pfeiffer, Michelle; Dench; Judi; Dafoe, Willem – Bewerking van Christie, Agatha, Murder on the Orient express (1934) (roman)
Jeruzalem & Istanbul & Joegoslavië, 1934. De Belgische detective Hercule Poirot onderzoekt de moord op de gangster Ratchett in de Orient express, terwijl de trein vast zit in de sneeuw. Een all-star cast, maar als film weinig indrukwekkend, zeker als men al weet hoe de zaak in elkaar zit.

Maudie (2016 – CDN/IRL) – 115 min. – 3 * – Reg.: Walsh, Aisling – Act.: Hawkins, Sally; Hawke, Ethan
Nova Scotia, Canada, 1937-1970. Het leven van de ‘folk art’ schilder Maud Dowley (1903-1970) en haar man Everett Lewis, die heel hun leven in hun armoedig huisje zijn blijven wonen.

De tweede wereldoorlog en de jaren ’40

The zookeeper’s wife (2017 – CZ/UK/USA) – 127 min. – 2,5 * – Reg.: Caro, Niki – Act.: Chastain, Jessica; Heldenbergh, Johan; Brühl, Daniel – Bewerking van Ackerman, Diane, The zookeeper’s wife. A war story (2007) (non-fictie)
Warschau, Polen, 1939-1946. Antonina Żabińska (1908-1971) en haar echtgenoot Dr. Jan Żabiński (1897-1974) beheren de dierentuin van Warschau voor de Duitsers en gebruiken hun positie om Joden te laten ontsnappen uit het getto.

Dunkirk (2017 – NL/UK/F/USA) – 106 min. – 4 * – Reg.: Nolan, Christopher – Act.: Whitehead, Fionn; Branagh, Kenneth
De evacuatie in mei-juni 1940 van de Britse (en andere) troepen uit Duinkerken naar Engeland, verteld in drie dooreengevlochten verhaallijnen, met gebeurtenissen op het strand, op zee en in de lucht. Veel dialogen zijn er niet, maar de sfeer is adembenemend.

Their finest (2016 – UK/S) – 117 min. – 3,5 * – Reg.: Scherfig, Lone – Act.: Arterton, Gemma; Claflin, Sam; Nighy, Bill; Irons, Jeremy – Bewerking van Evans, Lissa, Their finest hour and a half (2009) (roman)
London, 1940-1941. De jonge Britse mannen zitten in het leger, zodat het vrouwen zijn en oudere acteurs die een patriottische film dienen te maken over de evacuatie van Duinkerken. Een heel andere aanpak dus dan de film ‘Dunkirk’, maar minstens even boeiend.

The man with the iron heart [HHhH] (2017 – F/B) – 120 min. – 2,5 * – Reg.: Jimenez, Cédric – Act.: Clarke, Jason; Pike, Rosamund; Wasikowska, Mia; Reynor, Jack; O’Connell, Jack – Bewerking van Binet, Laurent, HHhH, 2010 (roman)
Praag, Tsjechoslowakije, 1942. Een aantal verzetsmensen beraamt een aanslag op de belangrijke nazi Reinhard Heydrich (1904-1942), de rechterhand van Himmler. Een negatief punt in mijn ogen is het feit dat zowel de Duitsers als de Tsjechen in de film Engels spreken, elk met een eigen ‘accent’.

Django (2017 – F) – 117 min. – 3 * – Reg.: Comar, Etienne – Act.: Kateb, Reda; De France, Cécile – Bewerking van Salatko, Alexis, Folles de Django (2013) (roman)
Frankrijk, 1943-1945. De beroemde Belgische gitarist Jean / Django Reinhardt (1910-1953) is als zigeuner bang gedeporteerd te worden door de Duitsers en probeert de grens met Zwitserland over te steken.

Viceroy’s house (2017 – UK/IND/S) – 106 min. – 3 * – Reg.: Chadha, Gurinder – Act.: Anderson, Gillian; Gambon, Michael; Bonneville, Hugh – Bewerking van Collins, Larry – Lapierre, Dominique, Freedom at midnight (1975) (non-fictie); Narendra Singh Sarila, The shadow of the great game. The untold story of Indias partition (2006) (non-fictie)
India, 1947. Onderkoning Mountbatten en zijn familie proberen een vredige overgang te regelen voor de onafhankelijkheid van India, maar ten gevolge van politieke manipulaties scheidt het islamitische Pakistan zich van India af en komt er een massale migratie met miljoenen doden op gang.

A united kingdom (2016 – CZ/UK/USA) – 111 min. – 3 * – Reg.: Asante, Amma – Act.: Oyelowo, David; Pike, Rosamund – Bewerking van Williams, Susan, Colour bay (2006) (non-fictie)
London – Bechuanaland (het latere Botswana), ca. 1947-1952. De zwarte kroonprins Seretse Khama (1921-1980) trouwt met de Britse blanke vrouw Ruth Williams (1923-2002) en veroorzaakt zo een belangrijk conflict met de Britse regering die het apartheidsregime van Zuid-Afrika ondersteunt. Seretse en Ruth blijven echter vechten voor hun land.

Neruda (2016 – RCH/RA/F/E/USA) – 107 min. – 2,5 * – Reg.: Larraín, Pablo – Act.: García Bernal, Gael; Gnecco, Luis
1948-1949. De communistische senator en dichter Pablo Neruda (1904-1973) probeert zijn land Chile te ontvluchten wanneer het fascistische regime daar de communisten buiten de wet zet.

De jaren ’50, ’60 en ’70

Sameblod [Sami blood] (2016 – S/N/DK) – 110 min. – 2,5 * – Reg.: Kernell, Amanda – Act.: Sparrok, Lene Cecilia; Sparrok, Mia Erika
De jonge Sami vrouw Elle-Marja wordt aangetrokken door de Zweedse manier van leven en wil daarvoor het traditionele leven van de Sami in Lapland opgeven. De film zelf geeft geen datering, maar het verhaal lijkt gesitueerd te zijn in de jaren 1950.

Dalida (2017 – F) – 124 min. – 2,5 * – Reg.: Azuelos, Lisa – Act.: Alviti, Sveva; Scamarcio, Riccardo – Bewerking van Gallimard, Anne – Orlando (Gigliotti, Bruno), Dalida, mon amour (1984) (non-fictie)
Het leven van de zangeres Iolanda Gigliotti beter bekend als Dalida (1933-1987), die geboren is in Cairo, maar vanaf 1956 enorm succesrijk werd in Frankrijk.

Suburbicon (2017 – UK/USA) – 105 min. – 3 * – Reg.: Clooney, George – Act.: Damon, Matt; Moore, Julianne; Isaac, Oscar
1959. In het fictieve stadje Suburbicon in de USA is de blanke bevolking woest omdat er een zwart gezin in hun stad is komen wonen. Tegelijkertijd vermoordt hun blanke buurman Gardner Lodge zijn vrouw om een relatie te beginnen met haar zus en is hij zelfs bereid zijn eigen zoon te doden om ermee weg te komen. Het geweld escaleert zoals we kunnen verwachten van de gebroeders Coen die het scenario hebben geschreven.

Hidden figures (2016 – USA) – 127 min. – 3,5 * – Reg.: Melfi, Theodore – Act.: Henson, Taraji P.; Spencer, Octavia; Monáe, Janelle; Costner, Kevin – Bewerking van Lee Shetterly, Margot, Hidden figures. The story of the African-American women who helped win the space race (2016) (non-fictie)
Florida, USA, 1961-1962. Katherine G. Johnson (°1918), Dorothy Vaughan (1910-2008) en Mary Jackson (1921-2005) zijn drie zeer bekwame zwarte vrouwen die werken bij het ruimteprogramma van de National Aeronautics and Space Administration (NASA), maar die gediscrimineerd worden zowel omdat ze zwart zijn als omdat ze vrouwen zijn.

Jackie (2016 – RCH/F/USA) – 100 min. – 2,5 * – Reg.: Larraín, Pablo – Act.: Portman, Natalie; Sarsgaard, Peter; Hurt, John
USA, 1963. Jackie Kennedy / Jacqueline Lee Bouvier (1929-1994) in de dagen na de moord op haar echtgenoot president John F. Kennedy (1917-22.11.1963).

American pastoral (2016 – USA/HK) – 108 min. – 2,5 * – Reg.: McGregor, Ewan – Act.: McGregor, Ewan; Connelly, Jennifer; Fanning, Dakota – Bewerking van Roth, Philip, American pastoral (1997) (roman)
New Jersey, USA, 1963-1973. De 16-jarige Meredith laat in 1968 een bom ontploffen in een postkantoor uit protest tegen de Vietnam oorlog en duikt vervolgens onder. Deze daad verwoest ook het leven van haar ouders.

Bram Fischer (2017 – NL/ZA) – 124 min. – 2,5 * – Reg.: van de Velde, Jean – Act.: Muller, Peter Paul; Louw, Antoinette; Motloung, Sello – Bewerking van Joffe, Joel, The State vs. Nelson Mandela. The trial that changed South Africa (2007) (non-fictie)
Zuid Afrika, 1963. De communistische advocaat Bram Fischer (1908-1975) verdedigt Nelson Mandela en andere leden van een terroristische organisatie die tegen apartheid strijdt, en hij slaagt erin hen levenslang te doen krijgen in plaats van de verwachte doodstraf.

Detroit (2017 – USA) – 143 min. – 3 * – Reg.: Bigelow, Kathryn – Act.: Boyega, John; Mackie, Anthony
Tijdens de rassenrellen van Detroit in juni 1967 bestormt de politie het Algiers motel en mishandelt en doodt ze een aantal zwarte jongeren die ze daar aantreft. Het komt tot een proces, maar de politiemannen worden vrijgesproken.

Der kommer en dag [The day will come] (2016 – DK) – 110 min. – 2,5 * – Reg.: Nielsen, Jesper W. – Act.: Mikkelsen, Lars; Gråbøl, Sofie
Denemarken, 1967-1969. De wezen Erik en Elmer worden toegewezen aan het Gudbjerg weeshuis. De kinderen daar worden echter systematisch mishandeld en de jongsten worden sexueel misbruikt. Gebaseerd op waargebeurde feiten in het Godhavn weeshuis.

Elvis & Nixon (2016 – USA) – 86 min. – 2 * – Reg.: Johnson, Liza – Act.: Shannon, Michael; Spacey, Kevin
Washington, D.C., 21 december 1970. De zanger Elvis Presley en president Richard Nixon ontmoeten elkaar in het Witte Huis, waarbij Presley aanbiedt om mee te strijden tegen communisme en drugsgebruik.

Battle of the sexes (2017 – UK/USA) – 121 min. – 3,5 * – Reg.: Faris, Valerie; Dayton, Jonathan – Act.: Stone, Emma; Carell, Steve
USA, 1972-1973. De tenniskampioen Billie Jean King (°1953) aanvaardt de uitdaging van de oudere tenniskampioen Bobby Riggs (1918-1995), die beweert dat vrouwen inferieur zijn aan mannen, en ze slaagt erin hem te verslaan in een match die uitzonderlijk veel media-aandacht krijgt.

Kong. Skull Island (2017 – USA/VN) – 118 min. – 3 * – Reg.: Vogt-Roberts, Jordan – Act.: Hiddleston, Tom; Jackson, Samuel L.; Larson, Brie; Goodman, John
In 1973, tijdens de laatste dagen van de Vietnam oorlog, onderzoeken een aantal wetenschappers en militairen een eiland in de Stille Oceaan, waar ze de reusachtige aap Kong en andere monsters aantreffen.

All the money in the world (2017 – UK) – 132 min. – 3 * – Reg.: Scott, Ridley – Act.: Williams, Michelle; Wahlberg, Mark; Plummer, Christopher – Bewerking van Pearson, John, Painfully rich: the outrageous fortunes and misfortunes of the heirs of J. Paul Getty (1995) (non-fictie)
Italië, 1973. Paul (1956-2011), de kleinzoon van de steenrijke oliemagnaat J. Paul Getty (1892-1976), wordt gekidnapt in Rome, maar de gierige grootvader weigert aanvankelijk losgeld te betalen.

American made (2017 – USA) – 115 min. – 3 * – Reg.: Liman, Doug – Act.: Cruise, Tom; Gleeson, Domhnall; Wright, Sarah
USA en Latijns-Amerika, 1978-1986. De piloot Barry Seal (1939-1986) werkt o.a. voor de CIA (1978), generaal Manuel Noriega van Panama, het Medellín cartel van Jorge Ochoa en Pablo Esccobar (1980), de Contras (tegen de Sandinistas) (1981), de DEA (1983), en het Witte Huis (1984). Hij wordt steenrijk door de smokkel van drugs, wapens en mensen, maar wordt uiteindelijk neergeschoten door het cartel.

20th century women (2016 – USA) – 119 min. – 3 * – Reg.: Mills, Mike – Act.: Bening, Annette; Fanning, Elle; Gerwig, Greta
California, 1979. De 55-jarige, alternatieve Dorothea Fields probeert haar 15-jarige zoon Jamie op te voeden met de hulp van enkele jongere vriendinnen, maar Jamie heeft helemaal geen advies nodig.

De jaren ’80 tot nu

Lion (2016 – AUS/USA/UK) – 118 min. – 2,5 * – Reg.: Davis, Garth – Act.: Patel, Dev; Mara, Rooney; Kidman, Nicole – Bewerking van Brierley, Saroo, A long way home (2013) (non-fictie)
In 1986 geraakt de 5-jarige Saroo (< Sheru, ‘Leeuw’) per toeval verzeild aan de andere kant van India. Omdat niemand zijn familie kan vinden, wordt hij geadopteerd door een Australisch koppel. Als jongeman gaat hij geobsedeerd op zoek naar zijn oorspronkelijke familie, die hij in 2012 ook effectief terugvindt (met de hulp van Google Earth).

Gold (2016 – USA) – 120 min. – 3 * – Reg.: Gaghan, Stephen – Act.: McConaughey, Matthew; Ramírez, Édgar; Dallas Howard, Bryce
De mijnbouwkundige Kenny Wells en de geoloog Mike Acosta vinden in 1988 in Indonesia een goudader, waardoor ze zeer rijk worden. Wall Street aast echter op hun bedrijf, maar uiteindelijk blijkt de goudvondst verzonnen te zijn. Gebaseerd op het Bre-X schandaal van 1993-1997.

Atomic blonde (2017 – D/S/USA) – 115 min. – 3 * – Reg.: Leitch, David – Act.: Theron, Charlize; McAvoy, James – Bewerking van Hart, Sam – Johnston, Antony, The coldest city (2012) (comic)
Berlin, 1989. Spionage activiteiten in de dagen net vóór de val van de Muur.

Denial (2016 – USA/UK) – 107 min. – 2,5 * – Reg.: Jackson, Mick – Act.: Weisz, Rachel; Spall, Timothy; Wilkinson, Tom
1994-2000. De wetenschapper Deborah Lipstadt (°1947) schreef in 1993 een studie over de holocaust, waarin ze holocaust-ontkenners hard aanvalt. De Britse racist en antisemitist David Irving (°1938) doet haar een proces aan voor laster, zodat ze verplicht wordt om in 2000 (met een team van top-advocaten) in de rechtzaal te bewijzen dat de holocaust effectief heeft plaatsgevonden.

Toekomst / Fantasy

War for the planet of the apes (2017 – USA) – 140 min. – 3 * – Reg.: Reeves, Matt – Act.: Serkis, Andy; Harrelson, Woody; Creer, Judy
‘Planet of the apes’, nieuwe cyclus, deel drie, 15 jaar na de verspreiding van het virus dat de apen intelligent maakte. Caesar en zijn groep apen worden opgejaagd en opgesloten door kolonel McCullough, maar ondertussen is het virus dermate gemuteerd dat meer en meer mensen hun verstandelijke vermogens verliezen.

The dark tower (2017 – USA) – 95 min. – 3 * – Reg.: Arcel, Nikolaj – Act.: McConaughey, Matthew; Elba, Idris; Taylor, Tom – Bewerking van King, Stephen, The dark tower. 1. The gunslinger (1982) (roman)
Het universum wordt beschermd tegen de duistere krachten door de ‘donkere toren’. De jongen Jake Chambers heeft het vermogen om via portalen van de ene wereld in de andere te geraken en gaat de strijd aan met de tovenaar Walter Padick, die de toren wil vernietigen.

Thor. Ragnarok (2017 – USA) – 130 min. – 3,5 * – Reg.: Waititi, Taika – Act.: Hemsworth, Chris; Hiddleston, Tom; Blanchett, Cate; Hopkins, Anthony; Cumberbatch, Benedict – Bewerking van Lee, Stan – Lieber, Larry – Kirby, Jack, Thor (1962 / 1966-) (comic serie)
Odin verdwijnt zodat zijn zonen Thor en Loki samen dienen te vechten tegen Hela, de godin van de dood en Odin’s eerste nakomeling, die de controle over Asgard wil verwerven. Het veelvuldig gebruik van humor en parodie maakt deze actiefilm een echt plezier om te bekijken.

Guardians of the galaxy vol. 2 (2017 – USA) – 137 min. – 2,5 * – Reg.: Gunn, James – Act.: Pratt, Chris; Saldana, Zoe; Diesel, Vin (stem); Russell, Kurt; Stallone, Sylvester – Bewerking van Abnett, Dan – Lanning, Andy, Guardians of the galaxy vol. 2, 1-25 (2008-2010) (comic serie)
De aardling Peter Quill ontdekt dat hij de zoon is van Ego, een soort god (‘celestial’) die het universum wil herscheppen naar zijn eigen wensen, maar daarvoor een nakomeling nodig heeft met gelijkaardige krachten als hijzelf. Na het hilarische eerste deel uit 2014 was het vervolg een behoorlijke ontgoocheling.

Logan (2017 – USA) – 137 min. – 3 * – Reg.: Mangold, James – Act.: Jackman, Hugh; Stewart, Patrick – Bewerking van Lee, Stan – Kirby, Jack e.a., X-men (1963-) (comic serie)
2029, in een grimmige wereld. De ‘vrije’ mutanten zijn aan het uitsterven en een degenerende Logan / Wolverine leeft al jaren ondergedoken met de hoogbejaarde Charles Xavier. Dr. Zander Rise is zijn eigen ras van controleerbare mutanten aan het creëren, maar een aantal van de betrokken kinderen kan ontsnappen. Xavier wordt vermoord en Logan sterft wanneer hij de kinderen probeert te beschermen.

Blade runner 2049 (2017 – USA) – 163 min. – 3,5 * – Reg.: Villeneuve, Denis – Act.: Gosling, Ryan; Ford, Harrison
2049, dertig jaar na de gebeurtenissen van de film ‘Blade runner’ van Ridley Scott uit 1982. De ‘replicant’ of kunstmatige mens K / Joe maakt jacht op oudere replicants die ontsnapt zijn. Hij ontdekt dat twee replicants een baby hebben gekregen, wat technisch onmogelijk leek en wat de hele kijk op replicants zou kunnen omgooien. Hij krijgt het bevel het kind op te sporen en te doden, maar anderen willen het bemachtigen om onderzoek op te doen.

Ghost in the shell (2017 – USA) – 107 min. – 2,5 * – Reg.: Sanders, Rupert – Act.: Johansson, Scarlett; Takeshi Kitano – Bewerking van Masamune Shirow, The ghost in the shell (1989-1997) (manga comic serie)
Japan in de toekomst. Majoor Mira Killian, een robot met een menselijk brein, ontdekt dat ze ooit een meisje was dat gekidnapt werd door de firma Hanka Robotics om experimenten op uit te voeren.

Valerian and the city of a thousand planets (2017 – F) – 137 min. – 2,5 * – Reg.: Besson, Luc – Act.: DeHaan, Dane; Delevingne, Cara; Owen, Clive – Bewerking van Mézières, Jean-Claude / Christin, Pierre, Valérian. 6. L’ambassadeur des ombres (1975) (strip)
De film is gebaseerd op een van mijn favoriete albums binnen de stripreeks Ravian, maar kan jammer genoeg mijn verwachtingen niet inlossen. Ruimte-agenten Valerian (in het Nederlands Ravian) en Laureline moeten (ca. 2500?) onderzoeken wat er aan de hand is in de diepste kern van het galactische ruimtestation Alpha, waar al meer dan 400 jaar allerhande buitenaardse wezens elkaar ontmoeten.

Star wars. Episode VIII. The last Jedi (2017 – USA) – 155 min. – 3 * – Reg.: Johnson, Rian – Act.: Ridley, Daisy; Boyega, John; Isaac, Oscar; Hamill, Mark
De rebellen worden meer en meer opgejaagd door de legioenen van Supreme Leader Snoke en zijn First Order. De laatste Jedi, Luke Skywalker, probeert zijn voormalige leerling Ben Solo tegen te houden, die Snoke ondertussen opgevolgd is als de nieuwe Supreme Leader. Een degelijke Star wars episode.

 

Herbert Verreth

Herbert.Verreth@kuleuven.be

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>