Contactinformatie

Aarzel niet om contact met ons op te nemen: info@vhl-alumni.be

 

De vereniging

Van harte welkom op de website van Vereniging Historici Lovanienses

Vereniging Historici Lovanienses (VHL) is de Leuvense alumnivereniging voor historici. Terwijl velen met weemoed terugkijken op hun tijd in Leuven, worden we haast allemaal geconfronteerd met het verwateren van de banden met de collega-studenten van toen. Of u nu pas bent afgestudeerd of inmiddels al de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt, deze website kan hopelijk een manier zijn om enerzijds oude jaargenoten terug tegen het spreekwoordelijke lijf te lopen en anderzijds de banden met je opleiding weer aan te halen.

Daartoe is er uiteraard niet alleen onze website, maar ook de alumni databank en de ondersteuning voor het organiseren van jaarreünies. Daarnaast zullen we naar de toekomst toe proberen om wat meer activiteiten op poten te zetten, waar we u eveneens graag voor uitnodigen. Mocht u zich overigens geroepen voelen om (mee) enkele activiteiten te organiseren of ons tijdschrift te ondersteunen, laat dan zeker niet na om dit ons ook te melden. Zo hopen we in ieder geval ook na afstuderen een mooi verlengstuk te breien aan uw geschiedenisopleiding.

Het bestuur van Historici Lovanienses

KarenKaren De Windt (voorzitter) Karen De Windt (°1987) behaalde haar Masterdiploma Geschiedenis van de Oudheid in  2009, en volgde daarna een Master Bedrijfscommunicatie en een Bachelor in de Rechten. Ze was tijdens haar studentenjaren actief binnen Historia als fakverantwoordelijke en onthaalverantwoordelijke. Ze werkt als communicatie- en permanente vorming-assistente bij het Juridisch maatschappelijk kenniscentrum voor Gerechtsdeurwaarders. Momenteel is ze enkel met geschiedenis bezig in haar vrije tijd, met nog steeds een grote voorkeur voor Griekse en Romeinse geschiedenis.

 

Annette_site

Annette Hoeijmans (penningmeester)
Annette Hoeijmans (°1987) studeerde in 2009 af met een Master in de Moderne Geschiedenis, gevolgd door een Master Vergelijkende en Internationale Politiek in 2011. Momenteel is zij werkzaam bij AIG verzekeringen. Geschiedenis is nu vooral een hobby waar ze in het weekend en de vakantie graag nog wat tijd aan besteedt. Als penningmeester van VHL zorgt ze er voor de financiële opvolging van de vereniging. Daarnaast werkt ze ook mee aan ons tijdschrift Tijdingen uit Leuven.

 

GoedeleGoedele Mafrans (events en Tijdingen) Goedele Mafrans (°1988) was lid van het praesidium van de studentenvereniging Historia in de periode 2007-2010. Zij behaalde haar masterdiploma Geschiedenis optie middeleeuwen in 2010, waarop zij richting de VUB in Brussel trok om een tweede master journalistiek optie geschreven en online media te halen. Na een korte kennismaking met Het Laatste Nieuws maakte haar carrière een bocht van 180°. Zij werkt nu als inspecteur van politie in PZ Willebroek op de dienst interventie.

 

Edward De Maesschalck (eindredactie Tijdingen)
Edward De Maesschalck (°1946) is doctor in de geschiedenis en studeerde in Leuven en Parijs. Vanaf 1979 werkte hij voor de openbare omroep, eerst als redacteur van historische programma’s, daarna als interviewer voor Ten huize van en ten slotte als programma-adviseur voor Canvas. Als auteur schreef hij heel wat historische boeken, o.m. in 2000 de geschiedenis van het Davidsfonds. Hoewel Edward officieel met pensioen is, kan men niet zeggen dat hij het actieve leven al vaarwel heeft gezegd. Hij is de drijvende kracht achter het alumni tijdschrift Tijdingen en brengt op geregelde tijdstippen nog nieuwe historische boeken uit.

 

SVCSam Van Clemen (bestuurslid) Sam Van Clemen (°1970) studeerde af in 1994 als licentiaat in de Geschiedenis en een jaar later aan de VUB als Gediplomeerde in de Gespecialiseerde Studies Archivistiek. Na enkele jaren als parlementair medewerker en bediende bij KBC keerde hij volledig terug naar het historisch metier. Hij heeft intussen een omvangrijk geschiedkundig oeuvre op zijn naam staan, en was al meermaals een drijvende kracht bij heel wat tentoonstellingen in de Provincie Antwerpen. Binnen de VHL helpt hij vooral Tijdingen uit Leuven en deze website volschrijven. Zijn website met een lijst van werken is www.samvanclemen.be.

 

Violet Soen (foto bibliotheek)Violet Soen (alumnibeleid)  Violet Soen is Professor Vroegmoderne Geschiedenis aan de KU Leuven. Ze bestudeert de godsdienstoorlogen in 16de en 17de  Europa. Dit onderzoek naar de controverse tussen katholieken en protestanten leidt haar naar archieven in Spanje, Italië, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Haar eerste monografie werpt een licht op inquisitie en pardon in de zestiende-eeuwse Nederlanden; haar tweede monografie onderzoekt verzoeningspogingen tijdens de religieuze strijd in diezelfde periode. In deze en andere publicaties toont ze aan dat katholieken en protestanten elkaar met gelijke middelen bestreden, maar daar een andere betekenis aan gaven. Voor de Permanente Onderwijscommissie Geschiedenis is zij verantwoordelijk voor het alumnibeleid, en de samenwerking tussen de opleiding geschiedenis en het beroepenveld. Website: www.mwpweb.eu/VioletSoen