Edities Tijdingen

Wist u dat luisterboeken ontstaan zijn als gevolg van de Eerste Wereldoorlog?
In 1877 vond Thomas Edison de fonograaf uit, waardoor het mogelijk werd geluid op te nemen. Dit trok de aandacht van “The American Foundation for the Blind”, die zich inzette voor blinden en slechtzienden. Een van hun doelen was om blinden de gelegenheid te geven boeken te lezen. Dit plan kwam pas echt van de grond toen na de Eerste Wereldoorlog duizenden veteranen terugkeerden, die in de strijd blind waren geworden door gifgasaanvallen of granaatscherven. Brailleboeken waren voor hen geen optie, omdat ze hier niet van jongs af aan mee hadden leren omgaan.  Daarom lanceerde de Foundation het “Talking Books Program”. Hierbij werden er opnames gemaakt van mensen die boeken voorlazen op grammofoonplaten, die vervolgens naar bibliotheken werden gebracht. Blinde mensen konden ze daar beluisteren en toch van boeken genieten.

Voor meer interessante historische weetjes, straffe verhalen, recensies, interviews en dergelijke, houd zeker jullie postbus goed in de gaten voor het volgende nummer van Tijdingen!

Had u liever niet langer gewacht? Op deze pagina kan u de vorige editie van Tijdingen vinden. Betalende leden hebben de papieren versie natuurlijk ook in hun brievenbus gekregen.

Editie April 2020