De brieven van Nicolaes Cleynaerts

Raymond Beerten schreef een uitstekende recensie van In de ban van Mohammed. Nicolaes Cleynaerts’ (1493-1542) brieven uit de Arabische wereld door Jan Papy en Joris Tulkens (Sterck & De Vreese, Bornmeer, 2021), die we met plezier in Tijdingen nr. 178 publiceerden. Via boekenbank.be kunt u de eerste bladzijden van het boek inkijken.

Raymond breide aan zijn recensie meteen een hele biografie van Cleynaerts vast. Hieronder vindt u de uitgebreide noten en tips van Raymond terug, voor wie zich wat verder in het leven van Cleynaerts wil verdiepen.

  • Joris Tulkens heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot dé chroniqueur van de hele era rond Erasmus, Thomas More en het Collegium Trilingue. Alleen al in eerdere edities van Tijdingen tref je op naam van Joris Tulkens voldoende materiaal om het hele tijdsgewricht van Thomas More en zijn netwerk van humanisten te evoceren en te verweven tot een veelomvattende en multimediale hypertekst. Een uitvoerigere bespreking met films e.d. (aan te raden!) tref je op Histoforum Magazine 2023.
  • Zie zeker ook Nicolaes Cleynaerts (de film) – duur: 18,41 minuten. Nicolaes Cleynaerts (1493-1542). De merkwaardige reisavonturen van een 16de-eeuwse humanist, arabist en islamdeskundige. De film is afkomstig van de originele educatieve CD (Maerlant Centrum, KU Leuven, 2002), die we indertijd als ‘uitstekend’ beoordeelden en die reeds lang niet meer verkrijgbaar is.
  • Verder:
    • Joris Tulkens, Nicolaes Cleynaerts. Christenhond tussen moslims, Davidsfonds, 2018.
    • Joris Tulkens, Thomas More. Een leven in vijf vriendschappen, in Tijdingen uit Leuven, nr. 164, maart 2017, p. 24-30.
    • Joris Tulkens, Wentelsteen. Erasmus en de moeizame geboorte van het Collegium Trilingue, 2017, in Tijdingen uit Leuven, nr. 165, november 2017, p. 31-36.
  • Nog meer documentatie over deze hele periode: zie onderaan bij Joris Tulkens, De Odyssee van Pedro en Luisão. Antwerpen: Davidsfonds/Standaard Uitg., 2019, 474 blz. Recensie: Tijdingen uit Leuven, 170, april 2020, p. 28-30.

En voor wie meer wil weten over Fernando Colón, die Cleynaerts wegkaapte uit Leuven, is De gezonken verzameling van Ferdinand Columbus, van Edward Wilson-Lee een aanrader (Amsterdam, Meulenhof, 2021). De (door zijn vader erkende) bastaardzoon van Columbus wilde in zijn bibliotheek niet alleen alle boeken van zijn vader bewaren (waarin hij grotendeels slaagde), maar ‘alle (gedrukte) kennis van de wereld’. Van deze Biblioteca Colombina hebben iets meer dan 4000 werken de tand des tijds overleefd, een fractie van de oorspronkelijke immense collectie. Ze worden bewaard in de kathedraal van Sevilla.

Geplaatst in Tijdingen uit Leuven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *