Autoriteit en verantwoordelijkheid in het laatmiddeleeuwse huishouden

De eerste VHL-lezing van het jaar was gepland op 28 februari 2024 maar wordt door omstandigheden uitgesteld naar 20 november 2024.

In november zullen we Chanelle Delameillieure als spreker ontvangen in LETT 08.16. Ze zal het hebben over autoriteit en verantwoordelijkheid in het laatmiddeleeuwse huishouden. Inschrijven om er (gratis) bij te zijn of de lezing digitaal de volgen zal mogelijk zijn via KU Leuven Connect. We delen de link hier binnenkort!

Meer info over de spreker:

  • Chanelle Delameillieure is als tenure track docent verbonden aan de Onderzoeksgroep Middeleeuwen. Ze onderzoekt gender-, familie-, en rechtsgeschiedenis in de laatmiddeleeuwse Lage Landen.
  • In december 2020 promoveerde ze met een proefschrift over visies op partnerkeuze en toestemming aan de hand van een brede waaier aan seculiere en kerkelijke juridische bronnen. Dat onderzoek leidde tot de monografie Abduction, marriage, and consent in the late medieval Low Countries, die binnenkort verschijnt in Gendering the late medieval and early modern world bij Amsterdam University Press. Nadien was ze als postdoctoraal onderzoeker actief aan de KU Leuven en Columbia University en publiceerde ze over familierelaties en ‘gegenderde’ taal in juridische teksten.
  • Chanelle gaf samen met Andrea Bardyn en Jelle Haemers Wijvenwereld uit, een boek over stedelijke vrouwen in laatmiddeleeuws Brabant, dat in 2019 verscheen bij Uitgeverij Vrijdag. Momenteel werkt ze samen met Jolien Gijbels aan een boek dat de geschiedenis van het concept toestemming of consent onderzoekt.
Geplaatst in Activiteiten VHL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *